Vanliga orsaker till låga energinivåer

Att vara trött i perioder är något de flesta drabbas av. Men hur vet du att tröttheten är naturlig? Det kan nämligen finnas bakomliggande sjukdomar, allergier eller andra tillstånd som påverkar och gör människor tröttare än vad de egentligen borde vara.

 

pexels-photo-269141Låga energinivåer och trötthet är något man dras med ibland i perioder, och ofta går det över av sig själv eller är hanterbart genom att man gör vissa livsstilsförändringar. Den allra vanligaste orsaken till trötthet är sömnbrist, skriver Expressen. Anledningen är att många inte tar sig tid till att sova. Både privata och yrkesmässiga åtaganden tenderar att gå före, vilket gör att tillvaron inte går ihop och sömnen får lida.

Övriga faktorer som påverkar energinivån kan ofta vara dåliga levnadsvanor. Dessa innefattar brist på fysisk aktivitet, dålig kosthållning eller för mycket alkohol. Dock kan trötthet och låga energinivåer som är ständigt återkommande även bero på bakomliggande sjukdomar eller hälsotillstånd, som man inte upptäckt. Några av de vanligaste sjukdomarna är diabetes typ 2, sömnapné, hyper- och hypotyreos, depression, reumatism eller järnbrist. Om man har tillkommande problem som viktnedgång, andfåddhet eller långvarig hosta i kombination med låga energinivåer och överdriven trötthet kan det alltså vara dags att söka hjälp.

 

Hemmatester – för den som vill ha ett snabbt svar

Ibland kan man i sin trötthet skjuta på att kolla upp sitt hälsotillstånd. Något man kan göra är då att använda sig av hemmatester för att kolla upp vissa åkommor. Apoteket har många självtester som kan analysera huruvida man har sjukdomar som exempelvis glutenintolerans, bakterier och svamp, laktosintolerans, vinterkräksjukan. Även allergier eller vitaminbrister som exempelvis pollenallergi eller järnbrist är faktorer som kan påverka energinivån. På Urintest.se kan man läsa mer om vilka sorters tester som är tillgängliga för hemmabruk. Något annat vanligt är att testa sig hemma för är könssjukdomar, vilka kan vara svåra att upptäcka då de inte alltid avger några symptom. Att använda exempelvis klamydiatest för hemmabruk är något som ökat markant på senaste tiden, skriver Sveriges radio, och det är ett mycket bra komplement för den som inte har tid eller ork att ta sig till vårdcentralen.