Bli mer avslappnad

Att vara stressad är allt annat än bra för människan, men trots detta är vi inte alls bra på att slappna av – men det är busenkelt att lära sig att slappna av. Så här gör du.

Det finns flera sätt att lära kroppen att slappna av på, till exempel ger massage kroppen balans och andningsövningar gör att vi kan gå från ett stressat ögonblick till lugn inom loppet av några minuter. Sanningen är att stress i vissa fall kan vara nyttigt, så länge vi balanserar detta med att slappna av mellan varven. Men hur ska man göra för att få ett bestående lugn i kroppen och göra oss mer avslappnade i vardagen?

Slappna av genom enkel övning

Man som gör yoga eller mentalträning på en matta på golvetAtt övning ger färdighet stämmer lika bra när det kommer till att kunna slappna av som det gör när det kommer till att man ska lära sig att cykla. Men att lära sig att slappna av kan dock kräva lite mer övning än något annat, turligt nog kan man göra små övningar som faktiskt fungerar – och det är något som man tipsar om hur man ska gå tillväga med i Expressen. Där skriver man bland annat om mental träning och att lära sig att känna skillnad på en spänd och på en avslappnad muskel, något man kan uppnå genom att ägna sig åt just mental träning. Så hur gör man nu detta? Ett tips som den mentala tränaren Eva Johansson delar med sig av i artikeln är att testa att spänna sina olika muskelgrupper i kroppen och hålla spänningen i fem till tio sekunder för att sedan känna skillnaden när man släpper spänningen och slappnar av i musklerna. Och glöm inte att gå igenom hela kroppen från huvud och ansikte ner till fötter och tår – på så vis lär du dig att känna när du är avslappnad. Men varför är det så viktigt att slappna av och varför ska man göra just spänningsövningar? Det svarar Eva också på.

Därför är det bra att träna avslappning:

  1. Du sänker din grundspänning – vi spänner oss ofta utan att veta om detta och när du lär dig skillnaden kan du snabbt känna av om du går omkring och spänner dig i onödan och också råda bot på detta.
  2. Du lär dig påverka dig själv – grundpelaren i mental träning är tanken om att själv kunna styra över sitt liv genom att arbeta med tankar och inre bilder vilka kommer under avslappningsövningarna, och i det avslappnade tillståndet kan du dessutom ta makten och påverka dig själv att ta dig dit du vill i livet.
  3. Du får bättre hälsa – att slappna av och stressa mindre ger dig bättre immunförsvar.
  4. Du hittar din inre balans – ett stressat liv och en stressad vardag är lätt att förvirra sig själv i och genom mental träning och avslappning kan du finna inre balans och lugn i dig själv.
  5. Du sover bättre – att träna avslappning ger dig bättre sömn och du vaknar mer utvilad.

Tror du inte på detta? Testa och se!