Energi, kreativitet och e-cigg

Rökning är inte hälsosamt. Samtidigt går det inte att komma ifrån att denna ovana både ger och tar energi. Lösningen kan vara att gå över till elektroniska cigaretter.

PremiumVape är ett av flera företag som säljer elektroniska cigaretter, s.k. e-cigg. Att röka e-cigg har redan gett upphov till ett eget ord, att vejpa.E-cigg kontra vanlig cigarett

Vad har då det här att göra med livets energimätare? Jo, att röka är som alla vet inte särskilt nyttigt. Samtidigt är det många i kreativa yrken, bl.a. författare, som röker. De upplever att de tänker bättre, och får fler idéer, med en cigarett i handen. Det finns författare som har försökt sluta röka, men har avbrutit sina försök eftersom de inte längre har fått några idéer.

Men tänk om det gick att röka, och få den stimulans som nikotinet ger hjärnan, samtidigt som man inte utsatte sig för samma hälsorisker som man gör när man röker vanliga cigaretter. Det innebär att man kan fortsätta vara kreativ, samtidigt som lungorna och resten av kroppen inte får en lika stor dos av giftiga ämnen.

De investerar i e-cigg

Det är uppenbarligen många som tror på idén. Elektroniska cigaretter finns nu på börsen. Kimree och Electronic Cigarettes International Group, två företag som tillverkar den här typen av rökfria ”rökverk”, går nu att handla med på Nasdaq. Det skriver Veckans affärer. Även företag som länge varit i tobaksbranschen tror mycket på e-cigg och vejpande.

Den amerikanska tobaksjätten Philip Morris vill sluta sälja cigaretter och hoppas tillsammans med olika länders regeringar kunna fasa ut cigaretter helt. Det sade bolagets vd Andre Calantzopoulos i en intervju med BBC under onsdagen.

Philip Morris säljer bland annat cigaretter under varumärken som Marlboro och L&M men har på senare tid tagit fram en alternativ produkt, IQOS. IQOS är en rökfri cigarett som värmer tobaken tillräckligt för att skapa ånga utan att bränna den.

Ta dock inte med dig e-cigaretter till Thailand. Där är de nämligen förbjudna sedan 2014, vilket Aftonbladet skriver om.