Musik viktig vid begravning

En begravning ska, och kommer alltid att vara jobbig. Men vad som är viktigt är att få till rätt stämning som lyfter en person, och då är det otroligt viktigt att tänka på vilken typ av musik som ska användas.

187760-heart-on-a-musical-storeEn begravning är inte längre samma sak som den var för 50, eller bara tio år sedan. Nu kan man läsa om att det blir allt fler ceremonilösa begravningar där de anhöriga vill ha mer att säga till om samt att begravningen ska bli mer personlig skriver tidningen Svenska YLE. Just mer personlig kanske är lite märkligt för en begravning är alltid personlig i den bemärkelse att det är en person som går bort som man säger farväl till. Men, nu vill man försöka få in mer ljus och glädje än vad man kanske gjorde förr. Det här med att det förr var obligatoriskt svart klädsel är något som allt fler väljer bort. Detta för att man väljer att både hylla och sörja. Men, vad som fortfarande är otroligt viktigt är valet av musik skriver tidningen hd.se. För musiken är vägen som luckrar upp och får oss att känna. Musik är otroligt personligt.

Rätt låt

Den låt som det blir, blir alltid den rätta och vissa vill att de anhöriga ska få välja, medan andra själv har bestämt hur hela ens begravning ska bli. Hur vill du ha din begravning? Här kommer, från Sveriges Radio, några förslag från lyssnarna vad de vill ha för musik.

”Vill gärna ha ”Det är vackrast när det skymmer” (Pär Lagerkvists dikt) som körsång, Albinonis Adagio, Air av Bach, ”Shall I compare thee to a summer’s day” (Shakespear) även den som körsång och gärna Vivaldi också om någon kan spela.”(läs fler svar här)