Kost som maximerar träning och deffar kroppen

Kosten är A och O för att maximera din träning. För att få en deffad kropp krävs både målmedveten träning och hälsosam kost. Uteslut skräpmat och sötsaker och fyll istället på med protein, nyttiga fetter och grönsaker.

Kosten och träningen går hand i hand. För att uppnå snygga resultat räcker det inte med disciplinerad träning. Det krävs även att du följer en strikt kost för att deffa kroppen. “Deffa” är ett uttryck för processen när vi vill minska fettmassa för att få mer definierade muskler. Med andra ord innebär det att bygga muskler och tappa fett samtidigt. För att lyckas med detta krävs det att du ser över din kost. Nedan följer tips på vad och hur du ska äta för att maximera din träning och deffa kroppen.

Rensa ut sötsaker och snabbmat

När du deffar och vill minska din fettmassa krävs det att du har ett dagligt kaloriunderskott. Med andra ord måste du göra av med mer energi än du får i dig. Samtidigt är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det är därför särskilt viktigt att se till att den mat du äter är full av näring och håller dig mätt. Det första du bör göra är att rensa ut alla sötsaker och snabbmat. Produkter som är fulla av tomma kalorier och onyttiga fetter, exempelvis godis, chips, pizza och läsk, ingår inte i en hälsosam kost. Även sockerfria alternativ bör undvikas.

Ät mer protein

Istället för onyttig skräpmat bör du fylla på med bra och näringsrik mat. Protein är särskilt viktigt när du deffar eftersom du annars riskerar att förlora muskler på grund av kaloriunderskottet. Protein är musklernas byggstenar och om du inte får i dig tillräckligt är det risk att musklerna bryts ned eftersom musklerna även är en energireserv. En bra riktlinje är att försöka få i sig cirka 1,5-2 gram protein per kilo om dagen. Det innebär att om du väger 75 kilo ska du försöka äta cirka 112,5-150 gram protein per dag. En annan riktlinje är att cirka 30-40 % av kaloriintaget består av protein. Vanligtvis rekommenderas att cirka 10-20 % av kaloriintaget kommer från protein, men när du deffar behöver du mer protein än vanligt. Satsa på bra proteinkällor som exempelvis:

 

Ät rätt fett och kolhydrater

Fett och kolhydrater är de främsta energikällorna och de är viktiga när du deffar. Det gäller dock att välja rätt fett och rätt kolhydrater. Det talas ofta om olika sorters fetter där omättade fetter ställs mot mättade fetter och transfetter. Omättade fetter är de goda fetterna som du vill få i dig, till skillnad mot mättade fetter och transfetter. Omättade fetter får du bland annat från avokado, nötter, olivolja, frön och fisk. Mättade fetter inkluderar bland annat smör, bacon och andra mejeriprodukter. Transfetter, även så kallat härdat fett, finns främst i vegetabiliska oljor. Undvik snabba kolhydrater, men ät gärna oraffinerade livsmedel. Sist, men inte minst, se till att få i dig ordentligt med grönsaker. Broccoli, morötter och vitkål är exempel på utmärkta grönsaker när du deffar.