Hälsofördelarna med D-vitamin

Föräldrar ger sina barn D-vitamin tills de fyller två år, detta eftersom Norden inte har tillräckligt många soltimmar. Men hur fungerar det egentligen för vuxna?

Solen är den största källan till D-vitamin men de kalla och mörka vintrarna i Norden gör att många svenskar har ett underskott. Därför rekommenderas D-vitamin som kosttillskott, det vanligaste är kapslar som bland annat kan köpas på https://www.vitalplus.se/ eller andra sidor.

Fördelar med D-vitamin

d-vitaminD-vitamin har många positiva fördelar, till exempel på den mentala hälsan. Det är även viktigt för att bygga upp skelett och immunförsvar. D-vitamin är starkt bidragande till att en människa kan ta upp kalcium i tarmen vilket också är en del i att bygga ett starkt skelett. En brist på D-vitamin bör kollas upp så snart som möjligt för att kunna vidta åtgärder. Annars kan skador i form av missbildat och försvagat skelett bli verklighet.

D-vitamin är särskilt viktigt under vintern

Även om en människa spenderar stora delar av sommarmånaderna i solen är det inte tillräckligt för att klara vintern. Detta eftersom kroppen endast kan lagra D-vitamin i 3-4 månader, sedan behöver lagret fyllas på. Det rekommenderas att vistas åtminstone en kvart i solen varje dag, något som inte alltid är möjligt med de få soltimmar Sverige har under vinterhalvåret. Förutom tillskott är det också bra att komplettera med livsmedel som innehåller mycket D-vitamin, till exempel fisk.

Tänk på detta som vegan

En brist på D-vitamin måste verkligen tas på allvar. När inte solen räcker till är kosten enda vägen. Som vegan eller vegetarian är det svårare att få i sig D-vitamin genom kost eftersom det finns i många animaliska produkter. En vegan bör därför kolla upp om de har en brist och komplettera med kosttillskott så snart som möjligt. Detta för att garantera att de får i sig tillräckligt.