Sov bättre för ökad energi och hälsa
Det första du bör se över är miljön du sover i. Är ditt sovrum tyst, svalt och mörkt? Har du sköna sängkläder? Är sängen bekväm? Det är oerhört viktigt med en bra bäddmadrass som passar din kropp och ditt sömnbeteende. Om du till exempel har det mycket kallt på vintern och varmt på sommaren kan du välja en modell med ullstoppad vintersida och bomullsstoppad sommarsida. Har du en ställbar säng bör madrassen kunna följa regleringarna smidigt och är du allergiker kan du behöva en madrass som är specialtillverkad för att motverka kvalster.
Se över dina vanor
Förutom de rent fysiska sätten att skapa en bra miljö att sova i är det också viktigt att du har en bra rutin inför läggdags. Genom att gå i sömnskola kan du lära dig enkla knep för att skapa rätt sinnesstämning när du ska sova, till exempel:
- Inte äta för sent – lägg helst dagens sista måltid några timmar innan du ska sova
- Släck skärmarna – studier har visat att skärmars blåa ljus aktiverar hjärnan
- Koppla av – lägg i från dig allt som har med jobb och måsten att göra minst en timme innan du ska sova
- Undvik stimulantia – alkohol, rökning och koffein kan ha negativ inverkan på din sömnkvalitet
- Håll fasta rutiner – hjärnan vänjer sig snabbt att bli sömnig vid rätt tillfällen om du bara är regelbunden
Även dina dagsrutiner och allmänna livsstil kan påverka hur väl du sover om nätterna. Det är ett väldokumenterat faktum att regelbunden motion är bra för sömnen av flera anledningar. Det hjälper till exempel din hjärna att motverka stresshormoner i kroppen och det är ett bra sätt att hålla vikten normal. Är du överviktig löper du större risk för att drabbas av sömn-apné, vilket kan få mycket allvarliga konsekvenser för din fysiska och mentala hälsa.
Ett livsviktig behov
Utan sömn kan du inte leva. Att sova är lika viktigt som mat och luft men trots det är det fortfarande många som väljer bort sin sömn för att få mer vaken tid till att arbeta eller syssla med fritidsintressen. Tyvärr är det lite ”inne” att skryta med hur lite sömn du behöver och det kan ha negativ inverkan både kort- och långsiktigt. En person som sover dåligt är mer olycksbenägen, har lättare att bli överviktig och stressad och löper högre risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Exakt hur mycket du behöver sova kan variera, men i de allra flesta fallen bör din sömnkvantitet ligga mellan sju och nio timmar. Med åldern kan behovet minska något men det är mycket ovanligt att människor får tillräcklig vila med mindre än sju timmar. Ge därför din sömn extra prioritet då det kan förlänga både ditt liv och din livskvalitet.