Kärlek: en energiboost

Att kärlek kan vara en riktig energiboost, det stämmer verkligen – vet du vad som händer i kroppen när man blir kär? En massa bra saker!

hjärtaNär man blir kär i någon så händer det saker, inte bara att man planerar fantastiska bröllopsresor och resmål till främmande länder, utan det händer saker inuti ens kropp också. Visste du till exempel att professorn Håkan Fischer menar att vi bär med oss nedärvda system från den tidiga evolutionen som aktiveras när vi blir kära i någon? Enligt honom aktiverar kärlek bland annat vårt belöningssystem som också aktiveras när vi äter god mat och samtidigt sätter kärlek stopp i vårt smärtsystem som vanligtvis varnar oss för fara – vilket betyder att kärlek med andra ord gör oss trygga och mindre rädda. Men det är heller kanske inte bara positivt att denna funktion stängs av, för precis som Fischer säger: alla andra ser vilken idiot man dejtar utom en själv som bara har förmågan att se det fina, bra och romantiska. Sen ska man heller inte glömma att kärlek också gör oss både pigga och lyckliga, något som Sveriges landsting och regioners sajt för ungdomar beskriver det hela: kärlek ger oss en sorts rus eftersom kärlek också lösgör dopamin som i sin tur gör att endorfinhalten ökas. Men om allt detta händer, hur vet man då att kärleken är på riktigt och att man har en bra och riktig relation?

Så vet du att du har en bra relation

Att lista ut om personen vi är kära i kan vara svårt när man är full av lycka och endorfiner, men det finns sätt att ta reda på om ni faktiskt har en bra relation eller ej. Till exempel skriver Expressen exempel på vad en bra relation innehåller, och det som man ska kunna bocka av som saker som finns i ens förhållande rör: