Fokusera på rätt saker

I dag skriver vi om bot mot förkylningar, smarta smärtstillande som verkar på flera plan samt om myter kring virus som cirkulerar bland gemene man.

förkyld sjuk LITENEnligt en ny studie som vi kan läsa om här, kan faktiskt vanliga smärtstillande som exempelvis Ipren lugna dementa. Ganska bra eftersom det kan förhindra att tyngre medicinering sätts in samtidigt som de lättare tabletterna till och med kan ge bättre hjälp utan svåra biverkningar. Oro är ett vanligt symptom vid demens, och smärtstillande lugnar påtagligt detta symptom hos äldre. Värktabletter hjälper alltså mot mer än bara feber, mensvärk och tillfällig smärta.

Möt virus med pansarskydd

I en annan artikel kan vi läsa om hur man kan göra sig redo för att möta förkylning, genom att förbereda en rejäl motattack på flera fronter. Det är nämligen förkylningstider just nu i vinterslaskets fotspår, med snorig näsa, hosta och huttrande som följd. Men mot detta kan man faktiskt ligga steget före och förstärka kroppens försvar innan febern går till anstormning. Enligt experter är det lättare än vad man kan tro, vitamintillskott och kurer med mirakeleffekt åsido gäller det faktiskt snarare om att dricka mycket vatten och sova ordentligt om nätterna.

Vitaminpiller och att glupskt vräka i sig citrusfrukter hjälper föga, till skillnad från vad många tror. Satsa på rejäla rutiner och rikligt med vatten tillsammans med en god natts sömn så har du ett bra skydd. Vatten krävs bland annat för att bli av med virus och slem fortare. När det gäller sömnen bör man sova minst 7 timmar per natt, det gör en mindre mottaglig för virus.

Mer fakta om förkylningar kunde man nyligen läsa om i Metro. Det cirkulerar en hel del myter och missuppfattningar när det kommer till detta vanliga sjukdomstillstånd, det gör det till ett bra ämne att verkligen reda ut. Ett faktum är att man till exempel inte blir automatiskt förkyld för att det är kallt ute och man har blivit lite kall, snarare är man mer inomhus på vintern – och det är där virusen sprids. C-vitamin och vitlök hjälper sedan ingenting vad vetenskapen kunnat bevisa, inte heller en whiskey fungerar mot bakterier och virus. Handhygien är a och o när det kommer till att undvika att bli sjuk däremot.