Mat som ger energi
Hur vi äter påverkar hur vi mår, och hur mycket energi vi har i vardagen. Men mat som ger energi är inte alltid detsamma som energirik mat.
Energi mäts i kalorier, och bland det mest kaloririka man kan äta är fett och socker. Samtidigt vet vi att socker leder till tillfälliga toppar, som snabbt dalar ned igen. Fett gör däremot att blodsockernivån blir mer jämn, men att äta mycket fet mat leder till att man blir trött. Kroppen behöver en kalori per kilo kroppsvikt och timme för att inte duka under, men det krävs även energi för alla aktiviteter som en människa företar sig under en dag. Fett ger energi på lång sikt, och socker ger energi på kort sikt. Båda kan behövas, både i vardagen och exempelvis under hård träning.
Super-kombinationer
Genom att kombinera olika råvaror kan man uppnå extra gynnsamma effekter. Några exempel på det är de följande kombinationerna:
- Broccoli och rädisor – rå broccoli innehåller myrosinase, ett enzym som har en positiv effekt mot cancer. Enzymet försvinner dock när man kokar grönsaken, varför man bör kombinera broccoli med rädisor, som är rika på myrosinase.
- Yoghurt med müsli innebär att man kombinerar bakterier som är nyttiga för magen med fibrer, som får matsmältningssysstemet att fungera bra. Fibrerna skapar också en bra miljö i magen för bakterierna.
- Grönt te med citron – grönt te innehåller antioxidanter, som skyddar cellerna. Genom att tillsätta citron i teet gör man att antioxidanterna blir extra effektiva.
- Brunt ris och lök eller vitlök – råris är rikt på mineraler som järn och zink. Lök eller vitlök gör det lättare att ta upp dessa ämnen.
- Lax och gurkmeja. Lax är fyllt av nyttigheter, bl.a. Omega 3. Gurkmeja, det gula färgämnet i bl.a. curry, säljs i hälsokostbutiker. Just kombinationen av lax och gurkmeja kan bromsa tillväxten av tumörceller vid vissa former av cancer.